De remonderdelen specialist
Alleen onderdelen die echt op je auto passen

Handleiding - Zelf remschijven en remblokken vervangen

Wil je weten hoe je zelf nieuwe remschijven en remblokken moet vervangen? In deze handleiding nemen we de stappen met je door:


Uitgebreide handleiding voor het monteren van remblokken en remschijven

1. Welk gereedschap heb je nodig?

Om remschijven en remblokken te vervangen heb je niet veel gereedschap nodig. Dit heb je in ieder geval nodig om je remblokken te vervangen:

 • Een krik
 • Een dopsleutelset met ratel of steeksleutels
 • Doeken om schoon te maken
 • Staalborstel
 • Keramische pasta (vroeger werd dit kopervet genoemd) en remmenreiniger (wij leveren dit altijd gratis mee met de bestelling)
 • Tie-wraps

2. Verwijder het wiel

Om het wiel te verwijderen moet je de auto eerst opkrikken. Een slimme truc om de wielbouten makkelijker los te krijgen is om voordat je de auto opkrikt alvast de bouten een slag los te draaien. Heb je alle bouten een slag los gedraaid? Dan kun je de auto opkrikken. Draai nu de wielbouten los en verwijder het wiel. Voor extra veiligheid kun je het wiel onder de dorpel leggen. Mocht de auto van de krik raken, dan zorgt het wiel ervoor dat de auto niet op jou valt. Bewaar de wielbouten goed.

3. Haal de remklauw van de remschijf

Nu is het tijd om de remklauw van de remschijf te halen. Deze zit vaak vast met 1 of 2 bouten (zie rode pijlen op de foto). Heb je de bouten los? Dan til je de remklauw zo van de remschijf. Let op: als je een slijtindicator aan je remblokken hebt moet je deze eerst loshalen. Als je de remklauw van de remschijf hebt gehaald druk je de zuiger(s) terug door de remblokken terug tegen de remklauw te duwen. Zo heb je straks meer ruimte om de nieuwe remblokken te monteren.

Let op: de remklauw hoeft niet losgekoppeld te worden van de remslang. Hang hem hier ook niet aan op. Wanneer je de remblokken uit de remklauw hebt gehaald (uitleg volgende stap) kun je de remklauw het beste met een tie-wrap aan de veer van de schokbreker hangen.

bouten van een remklauw

4. Verwijder de remblokken en eventuele montageclips uit de remklauw

Je kunt nu de remblokken uit de remklauw verwijderen. Soms zitten ze los, soms zitten ze vast met montageclips. Heb je een montageset bij de nieuwe remblokken gekocht/gekregen? Verwijder dan ook de eventuele montageclips uit de remklauw of bracket.

5. Verwijder de remschijf

Nu de remklauw van de remschijf is en de remblokken verwijderd zijn, kun je de remschijf loshalen. Dit kan meestal zonder de bracket van de remklauw los te hoeven halen. Zo niet, dan moet je de bracket loshalen. Deze zit meestal met 2 bouten vast. De remschijf wordt op zijn plek gehouden door de wielbouten en soms nog door een extra boutje. Als dit het geval is moet je het extra boutje nog loshalen. Anders kun je gelijk de remschijf van de wielnaaf halen.

Wordt de remschijf met een voorgemonteerde wiellager geleverd? Dan zit deze vast met een grote centrale wielmoer. In dit geval moet je deze centrale moer loshalen.Goed bezig! Je bent halverwege, het demonteren zit erop.6. Maak alles netjes schoon

Nu alles gedemonteerd is heb je de ruimte om even goed schoon te maken. Zorg ervoor dat je in ieder geval de punten waar de remklauw de bracket raakt goed schoonmaakt. Dit kun je makkelijk doen met een staalborstel. Maak ook de kant van de zuiger schoon waar hij de remblokken raakt. Deze hoeft er dus niet uit. Hier komt straks het remblok weer voor te zitten. Maak ook de naaf waarop je de remschijf monteert goed schoon.

7. Monteer de nieuwe remschijf op de wielnaaf

Als alles schoon is monteer je de nieuwe remschijf op de wielnaaf. Zat de remschijf vast met een extra boutje? Vergeet deze dan niet te plaatsen. Dit boutje vergemakkelijkt de montage maar heeft verder geen functie. Je kunt hem eventueel weglaten. heb je de remklauw bracket gedemonteerd? vergeet deze dan niet terug te plaatsen.

8. Monteer de nieuwe remblokken in de remklauw

Vervolgens monteer je de nieuwe remblokken in de remklauw. Heb je remblokken met slijtindicator? Dan plaats je deze altijd aan de kant van de zuiger. Denk er aan om de metaal-rakende delen in te vetten. Vergeet hierbij niet de geleidebussen waarover de remklauw beweegt in te vetten. Invetten is belangrijk. Dit voorkomt piepende remmen.

9. Ontvet de remschijf en monteer de remklauw

Als je de remblokken hebt gemonteerd is het tijd om de klauw weer op de schijf te monteren. Voordat je dat doet kun je de remschijf nog even schoonmaken met remmenreiniger om eventuele vette vingers van het remoppervlak te verwijderen. Plaats de remklauw weer over de remschijf en zet de remklauw vast met de bouten. Heb je een ingebouwde slijtindicator in de remblokken? Vergeet deze dan niet in te pluggen.

nieuw gemonteerde remschijf

10. Monteer het wiel weer terug

heb je alles goed gemonteerd en zitten de bouten goed vast? Dan is het tijd om het wiel terug te plaatsen, bouten te bevestigen en de auto weer van de bok te halen.

11. Herhaal de stappen aan de andere kant van de as

En dat is 1! Remschijven en remblokken vervang je altijd per as. Dus nu de andere kant van de auto nog. Herhaal de stappen om de klus af te maken

Tip

Pomp een paar keer op je rempedaal voordat je gaat rijden en rem een paar keer voorzichtig op lage snelheid zodat je zeker weet dat je remmen goed werken


Succes!

Nu besteld, is vandaag GRATIS verzonden!

Bij ons betaal je geen verzendkosten.

Veilig bestellen
Uitstekend   4,5 uit 5   Trustpilot
iDeal
CreditCard
PayPal
AfterPay
Bancontact
SOFORT Banking
KBK/CBC Payment
Belfius
Giropay
Przelewy24

PostNL
DPD
Zoeken in aanbod

Je kunt zoeken op artikelnummer, standaardnummer, of auto.

Onze zekerheden
 • Op werkdagen voor 17:00 besteld is de volgende dag in huis!
 • GRATIS bij je in huis bezorgd.
 • Altijd een gratis flacon reiniger & tube keramisch vet.
 • Bij ons krijg je altijd wat op je auto past.
 • 100 dagen retouren.
Volg ons op Facebook
Like ons op Facebook
Copyright 2023 Remschijf.nl - Alle rechten voorbehouden.
Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.